Дървесни пелети

Дървесните пелети за отопление
Какво са дървесните пелети?

Дървесните пелети са продукт, който се получава от отпадъчна дървесина чрез пресоване /без слепващи материали/ и се използват за отопление чрез специални за целта пелетни котли или камини. Пелетите представляват малки цилиндри, обикновенно с дължина около 2-4 см и диаметрър 6-10 мм. Дървесните пелети са сухи-влажност 10%-12%, имат високо енергийно съдържание-4300-5000ккал/кг и се характеризират с много малко съдържание на пепел - около 0,9 - 1,5 % , или с други думи след като изгорите 1 тон пелети ще имате пепелен отпадък около 10-15кг. За сравнение с при въглищата пепелния отпадък е 5-10 % /50-100кг на тон/, а при сухи дърва е 2 - 4 %/20-40кг на тон/.

Пелетите биват клас А и клас В.
Клас А – пелети, които се произвеждат от чиста дървесина.
Клас В – пелети, в чието съдържание има и дървесни кори.
Освен това пелетите се различават и по дървесината, от която са произведени- чам, бук, дъб. Пелети се произвеждат и от слънчогледови шлюпки, слама и други подобни.
Разликата между пелети клас А и тези клас В е в това, че при вторите се получава много отпадък /голямо пепелно съдържание поради това че кората не гори/, което е показател за ниско КПД и освен това води до по-често затлачване на димоотводите на котела, което налага по-честото му почистване. Същото се отнася и за пелетите произведени от слънчогледови шлюпки. Пелетите, които ние произвеждаме са клас А /от чиста дървесина без кори/ основно от иглолистна дървесина, като добавяме и малко букова стърготина и са с диаметър 6мм и влажност 10-12%. Опаковката, която ние правим е в найлонови торби 15кг, а на палет 900кг /60 бр. торби/.

Предимства на пелетите:
1. Компактни и лесни за транспортиране и складиране.
2. Позволяват напълно автоматизиране на горивния процес.
3. Имат високо енергийно съдържание, високо КПД /85-90%/ и малко пепелно съдържание
4. Ниска цена, спрямо аналогичните горива /газ, електроенергия, течни горива/.
5. При изгаряне на пелетите се отделят много по-малко количество сяра или други вредни вещества, в сравнение с другите горива.
6. Лесни за поддръжка отоплителни системи – лесно зареждане, напълно автоматизирано подаване на пелетите и лесно почистване на котела, поради малкото отпадък при горенето.

Естествено цената на отоплението с пелети е по-висока от тази с дърва, но удобството и чистотата, която предлага този вид отопление е несравнима с тази на дърва.

ЦЕНИ НА ДЪРВЕСНИ ПЕЛЕТИ 2024год.

2024 година 550лв./тон
Горепосочените цени са без включен данък ДДС франко склад на фирмата в гр. Ямбол!

ПРОМОЦИЯ до 31.03.2024г.
При закупуване на 2т и над 2т ще получите 5% повече пелети.
ПРИМЕР: Закупувате 2 тона - получавате 2т и 100кг.
Закупувате 4 тона - получавате 4т и 200кг.